top of page

Kdaj vaš mali hotel nujno potrebuje online rezervacijski sistem?


Številni ponudniki malih nastanitev že uporabljajo spletne rezervacijske tehnologije za povečanje prodaje, številni pa se še danes morda niti ne zavedajo, kako veliko izgubljajo, ker jih ne uporabljajo. Ali ste med slednjimi tudi vi? Spodaj lahko preverite znake, ki zgovorno opozarjajo, da nujno potrebujete online rezervacijski sistem za vašo namestitev.

  • Na vaši spletni strani ni rezervacijskega mehanizma za izvedbo rezervacije

Na vaši spletni strani se pod spletnimi rezervacijami ponuja obrazec za povpraševanje, na katero boste odgovorili v najkrajšem možnem času. Seveda, prav v tem času se lahko vaš gost preusmeri drugam. S tem, ko gosta nagovarjate, da vam piše elektronsko sporočilo ali da vas pokliče za preverbo razpoložljivosti, pa zahtevate nepotreben trud in enostavno trošite vaš in gostov čas. Online rezervacije na vaši spletni strani ali na drugih hotelskih portalih omogočajo gostu, da sami preverijo razpoložljivost hotela v različnih terminih. Poleg tega lahko izvedejo varno rezervacijo oz. plačilo, ki vključuje osebne in druge občuljive podatke, v varnem in zaščitenem rezervacijskem procesu, ki ga po telefonu ali elektronski pošti ne morete zagotoviti. Dejstvo je, da vse več hotelskih gostov raje rezervira prek spleta in da se ta trend le še povečuje.

Slabost: Gostje ne morejo preveriti vaše trenutne razpoložljivosti in rezervirati v realnem času.

Posledica: Izgubljen prihodek. Gost povprašuje ali rezervira pri vašem konkurentu.

Rešitev: Vgradnja spletnega rezervacijskega procesa na spletno stran, ki podpira izvedbo rezervacije v realnem času.

  • Številne dvojne rezervacije in/ali neprodane sobe v času povpraševanja

Če hotel nima celovitega online rezervacijskega mehanizma, pri tem pa prodaja na različnih prodajnih kanalih, lahko hitro pride do težav. Največji napori vaše prodajne službe so pri urejanju in posodabljanju podatkov v različne aplikacije prodajno-distribucijskih kanalov. Prav tako tvegate, da pride do dvojnih rezervacij ali prezasedenosti vašega hotela, po drugi strani pa tvegate tudi, da svojega prihodka ne maksimizirate, saj z dodeljevanjem določenega števila sob posameznemu kanalu ne zapolnite vseh razpoložljivih sob.

Slabost: Urejanje podatkov na več različnih mestih oz. aplikacijah, kar pomeni podvojeno delo, večje stroške in več časa. Večja možnost napak pri vnašanju podatkov, nevarnost prebukiranja, neoptimalna prodaja.

Posledica: - Nezadovoljen gost, ker je rezerviral že prebukiran hotel.

- Izgubljeni prihodek, ker ste dodelili 3 sobe različnim prodajnim posrednikom, prodali pa ste samo 1 sobo in zavrnili 2 gosta, ki sta želela rezervirati direktno pri vas.

Rešitev: Online rezervacijski sistem, ki podpira globalno distribucijo na različne prodajne kanale (integriran s channel management sistemom) in omogoča upravljanje spletne prodaje na enem mestu z enim preprostim postopkom.

  • Slaba in nekonsistenta komunikacija z gostom

Gost naj bi ob rezervaciji prejel potrdilo o rezervaciji, ki vsebuje vse potrebne informacije o rezervaciji, o splošnih pogojih ipd. Brez uporabe online rezervacijskega sistema mali hoteli nimajo veliko možnosti, da se potrdila o rezervaciji pošiljajo avtomatizirano. V najboljšem primeru lahko uporabljajo predloge v wordovih dokumentih, ki jih ročno pripravijo in vsakič posebej pošljejo, pri tem pa morajo biti natančni in nezmotljivi.

Slabost: Zamudno ročno pošiljanje potrdil, ki so lahko neprofesionalnega izgleda, s pomanjkljivimi ali netočnimi informacijami.

Posledica: Gost ne prejme potrdila o rezervaciji ali nima vseh potrebnih informacij, ki jih potrebuje.

Rešitev: Online rezervacijski sistem, ki podpira izvedbo rezervacije na spletu s takojšnjo potrditvijo. Gost si po izvedeni rezervaciji na spletu lahko takoj natisne potrdilno pismo z vsemi potrebnimi informacijami o rezervaciji.

  • Odvisnost od prodaje posrednikov

Za povečanje prodaje na veliko plačujete različnim svetovnim distribucijskim kanalom, ki vam med drugim tudi narekujejo vaše prodajne cene. Teh svetovnih distribucijskih portalov je vse več, profita pa vse manj. Na splošno so stroški, povezani s promoviranjem in pridobivanjem novih gostov prek distribucijskih kanalov narasli 2 do 3x hitrje kot sam hotelski prihodek.

Slabost: - Dodeljevanje kvot na različne distribucijske kanale onemogoča prodajo zadnje razpoložljive sobe.

- Prodaja po znižanih cenah, plačevanje provizij.

- Gostje, ki obiščejo vašo spletno stran, so primorani rezervirati sobo na posrednikovi spletni strani.

Posledica: Veliki stroški in izguba prihodka.

Rešitev: Z online rezervacijskim sistemom na svoji spletni strani ima hotel večji nadzor nad cenami sob, poveča profitabilnost in postane manj odvisen od prodaje posrednikov.

  • Brez ideje, kaj v resnici deluje

Mali hoteli imajo omejen proračun, zato morajo zelo premišljeno porabiti svoja sredstva. Brez statistik in naprednih poročil nimajo ustreznih informacij o tem, katere naložbe so bile resnično donosne.

Slabost: Investicije v različne prodajne kanale, za katere ne veste natačno, koliko gostov so vam dejansko doprinesle.

Posledica: Ugibanje in načrtovanje brez pravih podatkov. Nepotrebni stroški, izguba prihodka.

Rešitev: Z online rezervacijskim sistemom, ki podpira tudi statisko in poročila za vse potrebne informacije za hotelirja, ki se odloča o prihodnjih strategijah.

Foto: freedigitalphotos.net/Stuart Miles

bottom of page