top of page

Kaj lahko hotelir stori na področju prodaje in marketinga v času pandemije COVID-19?

V spodnjem blogu smo strnili nekaj nasvetov in taktik, ki vam bodo lahko v pomoč ali navdih za vaše prodajne in marketinške aktivnosti v času pandemije COVID-19.


1. Ne znižujte cen.

Razlog manjšega števila rezervacij ni visoka cena storitve, temveč strah pred morebitno okužbo, zato cen storitve nikar ne znižujte. Po koncu krize boste trenutno ceno izredno težko povrnili, strah pred okužbo pa bo sčasoma vse manjši in gostje se bodo že v kratkem počutili bolj varne. Zato je bolje, da spodbujate občutek varnosti in kredibilnosti v komunikaciji z gostom, kot seveda, da tudi sprejemate in izvajate visoke varnostne in higenske standarde pri samem nudenju storitev. Povpraševanje lahko seveda spodbudite tudi s ponujanjem popustov in promocij, kar bo posebej nagovarjalo cenovno občutljivejše goste. Seveda naj bodo te promocijske strategije omejene in usmerjene, saj je njihov namen le zapolniti prihodkovni upad, ne pa v celoti nadomestiti vašo cenovno politiko.

2. V vaši digitalni komunikaciji gostu sporočite vse higienske in varstvene ukrepe, ki jih izvajate v hotelu.

V času pandemije je izjemnega pomena spodbuditi občutek varnosti v času bivanja in potovanja na destinacijo. Na vseh možnih mestih sporočajte vašim gostom o vseh higienskih in varnostnih ukrepih, ki jih izvajate v hotelu, kakor tudi posredujte vsa potrebna navodila obnašanja v hotelu v skladu z novimi koronastandardi pred prihodom gosta v namestitev. Tako lahko na primer z novim Hotelinco Guest Mailing modulom enostavno pošiljate e-sporočila gostu že pred prihodom v hotel in posredujete vsa navodila in potrebne informacije za varno bivanje pri vas.

Hotelinco Guest Mailing modul


3. Omogočite rezervacije brez stresa ob morebitni odpovedi.

Posodobite svojo politiko odpovedi v skladu s trenutno situacijo. Gostje bodo rezervirali z večjim zaupanjem in bodo bolj pomirjeni, če bodo imeli možnost odpovedati rezervacijo brez kakršnih koli penalov. To jim lahko sporočate na vsakem koraku rezervacije in jih tako tudi vzpodbujate, da izvedejo rezervacijo do končnega koraka.

4. Prilagodite in nadgradite svoje spletne rezervacije - omogočite spletno plačilo in prodajo dodatnih storitev in artiklov v okviru rezervacije.


Če še nimate direktnih rezervacij na vaši spletni strani, je zdaj skrajni čas, da to storite. Vašim gostom omogočite takojšnjo izvedbo rezervacije na vaši domači spletni strani in tako preusmerite prodajo iz distribucijskih kanalov direktno k vam. Več direktnih rezervacij pomeni manj plačevanja provizije OTA kanalom, s primernim web booking enginom - ki je posebej prilagojen za vašo spletno prodajo - pa direktne rezervacije pomenijo tudi več iztržka za vas, saj lahko nudite tudi prodajo dodatnih storitev, omogočite rezervacijo paketne ponudbe, povezave z lokalnimi ponudniki ipd. Poleg tega lahko omogočite enostaven nakup in plačevanje že po spletu, kar je v času trenutne koronavirusne krize tudi vse bolj zaželena oblika nakupa.Web Booking Engine - prodaja dodatnih storitev in artiklov


6. Promovirajte in spodbujajte daljše bivanje pri vas.


Trenutne izkušnje kažejo, da gostje v času pandemije rezervirajo krajši oddih oz. počitnice za krajši čas. Vaš cilj bo v tem času iztržiti čimveč in ponuditi še dodatne storitve ter spodbujati daljše bivanje. Na primer gostom, ki bodo bivali več kot 5 dni ponudite brezplačno 30-minutno masažo ali se povezujte z lokalnimi ponudniki in na primer ponudite gratis košaro z lokalnimi dobrotami.

7. Omogočite nakup darilnih bonov oz. voucherjev.

Nudenje hotelskih darilnih bonov je pameten način za ustvarjanje takojšnjega prihodka, medtem ko trenutno povpraševanje ostaja nizko. Promovirajte nakup darilnih bonov danes, storitev pa izvedite v prihodnosti. Svojim stalnim gostom in gostom, ki jih imate na seznamu za pošiljanje newsletterja lahko posredujete ponudbo za nakup darilnih bonov in tudi tako ohranjate stik z njimi.


Hotelinco sistem omogoča prodajo darilnih bonov.


8. Ohranjajte stik z vašimi gosti in zgradite skupino sledilcev vaših vsebin.

Pomembno je, da ostanete s svojimi stalnimi gosti v stiku, hkrati pa tudi, da še naprej širite zbirko kontaktov vaših potencialnih gostov. Na primer na spletni strani svoje obiskovalce pritegnite z dodano vsebino ne le o namestitvi, pač pa tudi o destinaciji in jih vabite k prijavi na newsletter in k nadaljnjemu obveščanju o dogajanju v regiji. Lahko organizirate tudi nagradno igro ali omogočite spletni nakup izdelkov, ki jih imate prav tako v svoji ponudbi bodisi prek e-pošte bodisi prek družabnih omrežij. Zbirajte emaile svojih sledilcev in pridobite soglasja za pošiljanje novic o vaši ponudbi in ponudbi vaših partnerjev, pri tem pa ostanite skladni z GDPR zahtevami.


Hotelinco kartoteka gosta sledi tudi podatek o GDPR soglasju.


Vse to je še bolj učinkovito, če svojega gosta dobro poznate in mu tako na podlagi informacij, ki jih o gostu imate, pošiljate individualno prilagojena sporočila in personalizirano ponudbo. V Hotelinco imate možnost zbiranja številnih informacij o vašem gostu, kot npr. statistika bivanja, pretekli nakupi, preference gost - izkoristite moč teh podatkov in ustvarite izjemne marketinške akcije!


9. "Staycations" - z vabljivimi doživetji privabljajte domače goste.


Zaradi pandemije je pričakovati, da se bo veliko ljudi odločilo dopustovati doma. V kolikor se do zdaj v marketinški komunikaciji ali svoji ponudbi niste pretirano posvečali segmentu domačih gostov, je zdaj pravi čas. Obudite ponudbo kratkih počitnic za lokalne in druge regijsko bližnje goste, prilagodite svojo ponudbo, ponudite vabljiva in edinstvena doživetja, antistresna razvajanja, ki bodo lokalnemu gostu omogočila, da se spočije od vsega, kar se mu trenutno dogaja doma. Pa naj bodo to na primer podaljšani vikendi s steklenico šampanjca ob prihodu v hotel ali vikend z brezplačno uro tenisa.

10. Pripravljajte se na ponovni vzpon hotelske panoge

Ne pozabite, turistična in hotelska panoga sta doživeli hud udarec, vendar je to panoga, ki po vsaki krizi najhitreje okreva. Bodite pripravljeni in že zdaj načrtujte, v čem bo vaša prednost pred konkurenco, kje boste tržili in prodajali svoje kapacitete, v kaj lahko še investirate za večjo konkurenčnost ponudbe in kako boste maksimalno izkoristili digitalno tehnologijo za doseganje gosta in povečevanje vašega prihodka.

Kommentare


bottom of page