top of page

Spletna plačila vsebolj pomembna za izboljšanje izkušnje vašega gosta in povečanja prihodkov

Updated: May 24, 2023


Vsak, ki dela v gostiteljski panogi je zagotovo opazil, da se je spremenil način, kako ljudje rezervirajo in plačujejo za namestitve, zlasti v času pandemije in po njej. Mobilna, spletna in brezstična plačila so postala ustaljeni plačilni načini, ki jih gostje želijo uporabljati. V času, ko postaja mobilnost pravi izziv za hotelirsko in gostiteljsko panogo, je zato pomembno, da se temu ponudniki namestitev prilagodijo. To lahko storijo zlasti z uporabo novih tehnologij, kot je integrirano spletno plačevanje s hotelskim PMS sistemom oz. rezervacijskim motorjem. Integracija spletnih plačil je pomembno orodje s številnimi prednostmi, ki ponudnikom nastanitve in njihovim gostom omogoča preprosto, varno in dobro izkušnjo.



Nekateri izzvi, s katerimi se soočajo ponudniki namestitev:

  • neustrezna spletna stran


Ponudniki namestitev se soočajo s številnimi izzivi pri spletnih plačilih, eden od njih je zagotovo spletna stran namestitve, ki mora omogočati oz. nuditi vse pričakovane funkcionalnosti vsebolj zahtevnega gosta. Tako je za spletno stran namestitve praktično že nujno, da so na njej omogočene direktne online rezervacije s takojšnjo potrditvijo, kjer so posodobitve razpoložljvosti avtomatske in se ne vnašajo ročno in z zamudo, ali kjer bi bilo gostu potrebno po razpoložljivosti dodatno spraševati po e-pošti ali telefonsko. Prav tako je dobro, da je možna prodaja dodatnih storitev ali izdelkov. V kolikor te zahteve niso izpolnjene, pomeni za namestitev nižjo stopnjo konverzije in nižje prihodke. Tudi sam postopek plačila je pomemben. Omejeno število načinov plačila, pomanjkanje v mednarodni praksi uveljavljenih plačilnih sredstev in pomanjkanje konverzije valut v danem trenutku, so le nekateri od razlogov, zaradi katerih je lahko postopek plačevanja neustrezen, to seveda posledično pomeni, da gostje opustijo postopek rezervacije ali da z rezervacijsko izkušnjo niso zadovoljni.


Primer težave: Rezervacija istega hotela na Booking.com je uporabniku prijaznejša izkušnja kot na spletni strani hotela.

Možnost rezervacije hotela na Booking.com


Možnost rezervacije na spletni strani hotela


  • strah pred goljufijami in varnostna vprašanja


Številni ponudniki so pri vpeljavi spletnih plačil zadržani zaradi tveganj, povezanih z varnostjo, spletnih goljufij in nelagodja ob avtomatizirani obdelavi plačil. To so le nekateri dvomi in nelagodja, zaradi katerih ponudniki ne uvidijo, da se dolgoročno zaradi neuvedbe možnosti spletnega plačevanja na veliko izgublja pri pridobivanju gostov in rezervacij.


  • upoštevanje kompleksnih in nenehno spreminjajočih se predpisov


Skladnost s predpisi, kot so PCI-DSS* ali direktiva PSD2**, je lahko posameznim ponudnikom namestitev izredno težko izpolnjevati. Toda številni hoteli gredo redko skozi to izkušnjo sami, saj sodelujejo s specializiranimi plačilnimi sistemi za obdelavo plačil ali pa vpeljejo že skladne rešitve, tako da tega bremena ne rešujejo sami.



Kaj je torej virtualni POS oz. spletni plačilni servis?


Spletni plačilni servis ali angleško Payment Gateway je sistem, ki varno prenaša podatke o plačilu s kreditno kartico na spletni strani v sistem za obdelavo plačila. Če želite sprejemati plačila preko spleta oz. vašega rezervacijskega motorja, potem potrebujete svoj spletni plačilni servis. Ko gost izvede plačilo s svojo kreditno ali debetno kartico, plačilni servis šifrira in varno pošlje podatke o kartici in transakciji s spletne strani v sistem za obdelavo plačil in nato vrne odgovor (odobren ali zavrnjen) nazaj na spletno stran in avtorizira prenos sredstev.


Prednosti integriranih rešitev za spletno plačevanje hotela oz. namestitve


- Z avtomatizacijo plačilnega procesa do večje učinkovitosti osebja

Integracija plačilnega sistema v vašo hotelsko programsko opremo oz rezervacijski sistem poenostavi vsakodnevne naloge osebja na recepciji. Samodejna obdelava plačil pomeni, da v nobenem trenutku plačilnega postopka ni treba vključiti osebja. Sistem vzame podatke o plačilu, jih shrani, predhodno avtorizira in nato samodejno bremeni gosta. Odsotnost človeške vpletenosti v ta proces pomeni, da se podatki o kreditni kartici nikoli ne razkrijejo oz. delijo s komerkoli, stopnja napak pa je nična. Potrdilo se samodejno pošlje tudi na e-pošto gosta, tako da se plačilo in potrditev rezervacije zgodita takoj.


- Hitrost in dobra izkušnja gosta

Integracija plačilnega sistema na rezervacijski motor, ki se vgradi na spletno stran namestitve predstavlja celovit in zaključen postopek rezervacije in s tem dobro izkušnjo gosta. Poleg tega integracija spletnega plačila poenostavi nalogo sprejemanja depozitov, saj se ves postopek izvede le z nekaj kliki, plačilo pa je zavedeno v hotelskim PMS sistem.


- "Self-service" in brezstičnost

Avtomatizirana obdelava plačil je prvi korak pri popolni brezstičnosti in zagotavljanju samoprijave, odjave, sobne strežbe in vseh drugih stičnih točk, ki jih bodo gostje imeli z namestitvijo. Na voljo so tudi terminali oz kioski za sprejemanje plačil in samoprijavo, kar lahko popolnoma spremeni izkušnjo gostov za tiste, ki ne želijo ali ne potrebujejo neposredne interakcije.


- Sprejemanje glavnih mednarodnih plačilnih sredstev in plačilnih sistemov

Namestitve velikokrat ponujajo načine plačila, ki jih je lažje integrirati in so bolj znani kot tisti, ki jih gostje dejansko preferirajo (na primer globalne – Visa, MasterCard, AmericanExpress, Diners, local – China Union Pay, Japan Credit Bureau, European Cartes Bancaires, itd, e-denarnice kot so Valu, Google Pay, itd.)


- Analitika plačil

Če želite izvedeti, kateri načini plačila vam prinašajo največjo vrednost, in bolje razumeti svoje goste, potrebujete poročila. Plačilne rešitve imajo pogosto nadzorne plošče, ki omogočajo vpogled v finančno uspešnost namestitve po lokacijah, posodobljene v realnem času. Včasih jih lahko prilagodite svojim željam.


- Varnost podatkov in skladnost s predpisi

Za sprejemanje in obdelavo kartičnih plačil mora biti programska oprema certificirana za PCI-DSS in združljiva s PSD2. Ti standardi zagotavljajo zaščito podatkov o strankah in podjetjem omogočajo njihovo varno shranjevanje in obdelavo. Včasih obstaja tudi funkcija za preventivno podporo pred goljufijami. Na primer, funkcija predavtorizacije kartice pomaga zagotoviti, da imajo gostje dovolj sredstev za plačilo že pred prihodom. Nekateri ponudniki bodo zagotovili tudi podporo pri uspešnem reševanju zahtevkov pred goljufivimi povratnimi bremenitvami.


- Virtualizacija

Integrirano spletno plačevanje je virtualizirano, kar pomeni, da je plačilni terminal virtualen in ne fizičen. Ta možnost omogoča ponudnikom namestitev, ki nimajo fizičnih plačilnih terminalov, da kadar koli sprejmejo plačila, saj bo plačilo izvedeno neposredno iz programske opreme plačilnega servisa. Ta programska oprema komunicira z virtualnim terminalom, ki pošlje hotelskemu oz. rezervacijsksemu sistemu potrditev o plačilu, ko je plačilo sprejeto.



Hotelinco in spletno plačevanje


Hotelinco obdeluje plačila preko spletnih plačilnih sistemov, ki so integrirani v rezervacijski motor ali kot povezava, ki se vstavi v e-sporočila gostu ob pošiljanju predračunov oz. ponudbe za namestitev (Pay-by-link funkcionalnost).


Preprosto enostavno za vas in vašega gosta.


Hotelinco omogoča povezavo na virtualni POS oz. plačilni sistem, kot sta Wordline SaferPay in Monri Payments.


Ne glede na to, ali razmišljate o vpeljavi ali zamenjavi ponudnika plačilnega sistema ali nadgradnji svojega PMS z naprednimi plačilnimi orodji, bo ta sprememba pozitivno vplivala na vaše poslovanje v celoti. Vaša strategija vpeljave plačilnega sistema vpliva na varnost podatkov, boljšo izkušnjo gostov, produktivnost, konkurenčnost z OTA in drugo.

 

* PCI-DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) je varnostni standard mednarodnih plačilnih sistemov (American Express, Discover Financial Services, JCB International, MasterCard in Visa). Ponuja okvir za ustrezno zaščito podatkov uporabnika kartičnega poslovanja.

** Direktiva o plačilnih storitvah na notranjem trgu (PSD2) določa tehnične standarde, ki pri elektronskih plačilih omogočajo varno avtentikacijo uporabnika in posledično zmanjšanje tveganja goljufij.

bottom of page